Materialval

Kakel & Klinker

Bra att veta om kakel & klinker

Sortering
När det gäller kakel och klinker rekommenderar vi första sorteringen av en erkänd leverantör. Det vill säga keramik som ligger inom de toleranser som branschen enats om. Lägre sorteringar och lågprispartier kan vara keramik som sorterats ut för att den inte klarat första sorteringens krav. Det kan till exempel vara skevhet men även glasyr- och skönhetsfel.

Färg
På keramiska plattor är inte identiskt lika. Kontrollera att plattorna i din leverans kommer från samma bränning och att alla färgpackningar har samma märkning.

Glasyr
Glasyr finns på ytan på många plattor och bränns in i plattan i samma moment som själva plattan bränns. Glasyren ger möjligheter till olika färger och mönster och glasyrens kvalitet och mängd påverkar slitstyrkan och städbarheten.

Kakel
Kakel används enbart på vägg. Bränns i temperaturer kring 1000 grader celsius och är alltid glaserad. Glasyren ger normalt en tät och lättskött yta.

Klinker
Klinker och granitkeramik används till både golv och vägg. Plattorna är mycket hårda och har hög slitstyrka. Används oftast till golv men användningen på vägg ökar. En del klinker är frostbeständiga och kan användas utomhus.

Mosaik
Mosaik användas både till golv och vägg. Det är klinkerplattor i små format (mindre än 10x10 centimeter). Det finns också mosaik av glas och natursten. Mosaik lämpar sig bra för krökta ytor och branta fall. Montering av mosaik är tidskrävande och man använder ofta specialfix vilket ger en högre monteringskostnad.

Fogar
Fogar är till för att jämna ut olikheter i plattorna för att uppnå ett så bra resultat som möjligt på färdig yta. Välj gärna en grå fog och tänk på att mycket ljusa och mörka fogar är svårare att hålla snygga.

Skötsel
Du ska alltid följa leverantörens skötselråd för bästa möjliga skötsel av ditt kakel och klinker. Vi hjälper dig gärna med detta.

 
 

Trägolv

Att använda trä som golv är både vackert och funktionellt. Trä är ett levande material som kan få vilket rum som helst att kännas elegant och hemtrevligt. Dagens trägolv är dessutom slittåligt och finns i flera olika former och färger. I Sverige har vi en lång tradition av att använda just trä som golv

Fördelar med ett trägolv
Fördelarna med trägolv är många och har du möjligheten att lägga ett hemma hos dig så ska du med fördel lägga ett. Oavsett om det är ett massivt trägolv eller en lamellparkett är känslan liknande och värmen som trä ger liknande. Trä har en väldigt unik utstrålning som skapar en härlig känsla i hemmet. En annan fördel är att ett riktigt trägolv ökar värdet på bostaden och kan ses som en investering. Du kommer få tillbaka pengarna du har lagt på golvet när du väl säljer din lägenhet. En annan fördel är att du kan slipa om, lacka, olja eller pigmentera ditt trägolv. Beroende på vilket trägolv du beställer styr hur många gånger du kan slipa om det. 

Laminatgolv

Laminatgolvets slitstyrka och reptålighet gör det till ett attraktivt val för installation i såväl hem som offentliga miljöer.

Laminatgolv har en hård högtryckt yta som tål högt slitage, men ändå känns levande.Idag har utvecklingen av mönster och imitationer kommit så långt att det ibland kan vara svårt att se skillnad mellan ett laminatgolv och på ett riktigt trägolv eller stengolv.

 
 

Textila golv

Textila golv gör att det blir mjukt, varmt, tyst och ombonat. De finns i mängder med färger och kvaliteter. Genom att välja textila golv som heltäckningsmatta eller som avpassad matta får du visa fördelar, såsom:

  • Bullreducering – med textila golv kan bullernivån sänkas med hela 25-30dB (decibel) att jämföra med 5-15dB hårda golv.
  • Ljudabsorbering – textila golv gör att ljudet endast har hälften så lång efterklang som hårda golv. Mattans förmåga att absorbera ljud på platser där många människor samlas.
  • Energibesparing – textila golv är ett effektivt isoleringsmaterial. Fötterna behåller värmen på ett textilt golv och gör att rummen känns behagliga även vid lite lägre temperaturer.
  • Minskad halkrisk – textila golv är inte lika hala som hårda golv. Skador efter halkolyckor är lika vanliga i hemmet som på din arbetsplats. I rum där barn och äldre vistas är det extra viktigt att man minskar halkrisken. Dessutom reducerar textilmattans mjuka yta risken för skador om man faller.
  • Enkel skötsel – Genom regelbunden dammsugning behåller textilgolvet sitt utseende och en lång livstid. Utöver regelbunden dammsugning gäller grundlig rengöring enligt leverantörens skötselråd.

Plast- och vinylgolv

Plast- och vinylgolv är hållbara, vattentäta och ljuddämpande. Golven är mjuka att gå på och finns i en uppsjö av olika mönster och färger, allt från naturtrogna mönster av både sten och trä, till mönster där endast fantasin kan sätta gränser.

 
 

Linoleum

Linoleum är ett slitstarkt och tåligt golv som finns i hundratals färger, samt i olika former. Det finns även möjlighet att renovera golvet efter ett antals års användning. Linoleum är uppbyggt av förnyelsebara råvaror som linolja, kork och trämjöl. Dessutom ingår harts, naturliga färgpigment och juteväv. Linoleumgolv är extremt slitstarkt golv som lämpar sig extra bra i barnens lekrum eller i köket.